Firebird Documentation IndexFirebirds nbackup-tool → Het deltabestand instellen
Firebird Home Firebird Home Terug: Vergrendelen en ontgrendelenFirebird Documentation IndexOmhoog: Firebirds nbackup-toolVolgende: Documenthistorie

Het deltabestand instellen

Het deltabestand wordt standaard aangelegd in dezelfde map als de database. De bestandsnaam is ook dezelfde, maar dan met .delta erachter. Normaal gesproken is dit geen probleem, maar soms is het wenselijk of zelfs noodzakelijk om de locatie te veranderen, bijvoorbeeld als de database zich op een kaal apparaat bevindt. Het instellen van de locatie kan niet met nbackup zelf, maar moet met een SQL-opdracht gebeuren.

Maak verbinding met de database vanuit een programma waarin je je eigen SQL-opdrachten kunt invoeren en geef het commando:

alter database add difference file 'pad-en-bestandsnaam'

De aangepaste delta-instelling blijft behouden in de database; ze wordt opgeslagen in de systeemtabel RDB$FILES. Met de onderstaande opdracht keer je desgewenst terug naar de standaardroutine:

alter database drop difference file

Je kunt ook meteen bij het maken van een nieuwe database een aangepaste locatie voor het deltabestand opgeven:

create database 'pad-en-dbnaam' difference file 'pad-en-deltanaam'

Opmerkingen

  • Als je bij [ADD] DIFFERENCE FILE een kale bestandsnaam zonder padinfo opgeeft, zal de delta doorgaans niet aangelegd worden in dezelfde map als de database, maar in de huidige directory zoals gezien vanuit de server. Onder Windows kan dit bijv. de systeemdirectory zijn. Hetzelfde geldt voor relatieve paden.

  • Het volledige directorypad moet al bestaan. Firebird probeert geen ontbrekende mappen aan te leggen.

  • Als je de ene aangepaste delta-instelling wilt vervangen door de andere, moet je eerst de bestaande verwijderen (DROP) en vervolgens de nieuwe toevoegen (ADD).

Terug: Vergrendelen en ontgrendelenFirebird Documentation IndexOmhoog: Firebirds nbackup-toolVolgende: Documenthistorie
Firebird Documentation IndexFirebirds nbackup-tool → Het deltabestand instellen